Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy
zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko
nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można
przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i
aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy
lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii,
niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków
do żywności.
Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ
dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty
musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech
lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych
produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem
po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego
dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać
szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak
przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które
przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz